Slecht nieuws voor mensen met een parkeervergunning: Flinke prijsstijging!

Slecht nieuws voor mensen met een parkeervergunning: Flinke prijsstijging!

In veel Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dicht…

10 mei 2024 Uit Door Lekker Dan

In veel Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dicht bij hun huis.

Volgens recent onderzoek van het ANP, dat de kosten van parkeervergunningen in verschillende gemeenten onder de loep nam, zijn de prijzen sinds 2021 in zes van de tien steden met parkeervergunninggebieden gestegen.

Het onderzoek onthulde dat er momenteel 147 van de 342 onderzochte gemeenten zijn waar minstens één zone een parkeervergunning vereist, met prijsstijgingen die variëren.

In het bijzonder, in Heerenveen, heeft de prijs voor het parkeren spectaculair toegenomen. Bewoners die in het centrum van deze Friese stad wonen, zagen de kosten voor een parkeervergunning stijgen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, een stijging die meer dan verdubbelde.

De gemeente rechtvaardigt deze verhoging door aan te geven dat er in de voorgaande jaren geen prijsaanpassingen waren doorgevoerd en dat er dit jaar gekozen is voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.

Andere gemeenten met aanzienlijke prijsstijgingen zijn Nijkerk, waar de tarieven bijna 72% stegen, Lochem met 55%, Rijswijk met iets meer dan 52%, Den Haag met bijna 45% en Gouda met ruim 44%.

De meest kostbare parkeervergunning in Nederland is te vinden in Amsterdam, waar bewoners binnen de Singel dit jaar €630 betalen, een stijging van 11% ten opzichte van €568 in 2021.

Dicht daarachter volgen Utrecht met €615 en Groningen en Den Bosch waar centrumbewoners respectievelijk €370 en €368 moeten neertellen voor hun parkeervergunning.