Massa is kassa: Dit moet je betalen voor een vegan haring en vegan oester op Lowlands!

Massa is kassa: Dit moet je betalen voor een vegan haring en vegan oester op Lowlands!

Lowlands, ooit begonnen als een van de eerste Nederlandse popfestivals onder de naam A Flight to Lowlands Paradise, is sinds…

22 augustus 2024 Uit Door Lekker Dan

Lowlands, ooit begonnen als een van de eerste Nederlandse popfestivals onder de naam A Flight to Lowlands Paradise, is sinds zijn eerste editie in november 1967 flink veranderd.

Het festival, georganiseerd door de Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels in samenwerking met medewerkers van cultureel podium De Kargadoor, vond destijds plaats in de Margriethal van de Jaarbeurs in Utrecht.

Voor een entreeprijs van slechts 10 gulden, inclusief ontbijt, konden bezoekers genieten van de muziek en de sfeer.

Tegenwoordig kost een weekendkaartje voor het festival maar liefst 325 euro, zonder ontbijt en met de nodige wachttijd om überhaupt je campingplek te bereiken.

De stijgende kosten van het leven zijn inmiddels voor niemand meer een verrassing, en dat is op Lowlands niet anders.

Bezoekers zijn inmiddels gewend aan festivalprijzen, waar een biertje al snel 6 tot 7 euro kost en een broodje knakworst 8 euro.

Ondernemers op het festival maken dankbaar gebruik van de schaarste en de hongerige en dorstige menigte om forse bedragen te vragen voor hun producten.

In een tijd waarin steeds meer mensen bewuster kiezen voor vegetarische en veganistische opties, passen ook de festivalondernemers zich aan.

Kraampjes met uitsluitend vleesproducten zien een groot deel van het publiek aan zich voorbijgaan, terwijl er volop keuze is in vegetarische en veganistische gerechten.

Sommigen bieden klassieke opties aan zoals pasta’s zonder vlees, terwijl anderen creatief uitpakken met nieuwe, opvallende gerechten.

Een voorbeeld hiervan zijn twee festivalgangers die op Lowlands kozen voor een vegan haring en een vegan oester. Wat blijkt? De ‘haring’ is een kwart aubergine en de ‘oester’ een opengesneden halve passievrucht.

De prijzen zijn er echter niet minder om: voor het stukje aubergine betaal je twee munten, wat neerkomt op 7,50 euro, terwijl de halve passievrucht één munt kost, oftewel 3,75 euro.

En ja, ondanks deze bizarre prijzen staan er mensen geduldig in de rij om deze creatieve gerechten te proeven.

Het festival heeft door de jaren heen een flinke transformatie doorgemaakt, niet alleen in prijs maar ook in aanbod.

Terwijl bezoekers vroeger voor een schappelijke prijs een festivalervaring konden beleven, zijn de kosten tegenwoordig fors gestegen, met prijzen die variëren van luxe veganistische hapjes tot de meer traditionele festivalopties.

@veggilaine Eindoordeel: ⭐️⭐️ (van de 5). De aubergine was supermals, maar verder is en blijft het € 7,50 voor twee stukjes aubergine met wat ui erop. #veggilaine #lowlands #aubergine #vjp #voorjou ♬ origineel geluid – Veggilaine | Ghislaine