Steeds meer moslims willen uit Nederland vertrekken: ‘Zat om in vernedering te leven’

Steeds meer moslims willen uit Nederland vertrekken: ‘Zat om in vernedering te leven’

1. De groep die overweegt Nederland te verlaten wordt steeds groter. 2. Groeiende groep Nederlandse moslims overweegt terug te keren naar Marokko. 3. Naar eigen zeggen wordt het alleen maar slechter voor moslims in Nederland. 4. Deze groep is het zat om in Nederland in vernedering te leven. 5. Naar eigen zeggen wordt ons landje steeds killer voor hen.

18 oktober 2024 Uit Door Lekker Dan

De afgelopen tijd is er een groeiende groep hoogopgeleide Nederlandse moslims die overweegt om Nederland te verlaten en terug te keren naar Marokko.

Deze ontwikkeling wordt voornamelijk gezien bij tweede- en derde generatie Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond.

Ibrahim wil terug naar Marokko: ‘Ik had het mezelf anders voorgesteld’

De belangrijkste reden hiervoor is onvrede over het huidige politieke en sociale klimaat in ons kleine Nederland.

In een artikel van de Volkskrant delen meerdere mensen hun persoonlijke ervaringen en beweegredenen om te emigreren, waarbij discriminatie een veelgenoemde factor is.

Zo vertelt Yasmine: “Het wordt alleen maar slechter voor moslims in Nederland. We zijn het zat om in vernedering te leven.”

Haar man, Mohammed, die docent is, ervaart hetzelfde. Ondanks zijn functie voelt hij zich nog altijd een buitenstaander in de Nederlandse samenleving.

Deze trend onder hoogopgeleide moslims heeft meerdere oorzaken. Hun hogere opleidingsniveau zorgt ervoor dat ze zich vaker in overwegend witte omgevingen bevinden, wat hun gevoel van uitsluiting versterkt.

Ibrahim wil terug naar Marokko: ‘Ik had het mezelf anders voorgesteld’

Daarnaast zijn ze zich bewuster van de politieke en sociale problemen, wat hun vervreemding van de Nederlandse maatschappij verder vergroot. Ook het huidige politieke klimaat speelt een belangrijke rol.

De scherpe uitspraken van politici zoals Geert Wilders en internationale spanningen, zoals de situatie in Gaza, versterken dit gevoel van afstand.

Hoewel de exacte omvang van deze emigratiestroom moeilijk te meten is, wordt het onderwerp steeds vaker besproken in zowel politieke als maatschappelijke kringen. Wat vind jij van deze ontwikkeling? Deel je mening in de reacties!