Wat velen niet weten: De beste temperatuur om je thermostaat in te stellen bij afwezigheid!👌🤦‍♀️

Wat velen niet weten: De beste temperatuur om je thermostaat in te stellen bij afwezigheid!👌🤦‍♀️

1. De kans is heel erg groot dat jij hem dus ook op de verkeerde temperatuur stelt! 2. Velen denken dat ze het goed doen maar bijna iedereen doet het fout! 3. Heel logisch dit maar dus nooit bij stilgestaan! 4. Op hoeveel graden stel jij hem in? Komt het overeen met dit advies? 5. Nooit geweten! Ik doe hem altijd op 18 graden mar dat is dus niet goed!

9 november 2024 Uit Door Lekker Dan

Het besparen op energiekosten is een hot topic, en een paar simpele aanpassingen kunnen al verschil maken. Een van de makkelijkste tips is om de verwarming één of zelfs meerdere graden lager te zetten.

Zo kan het verlagen naar 19 of zelfs 18 graden al een positief effect hebben. Haal die dikke truien maar tevoorschijn!

Maar wat als je niet thuis bent? Een temperatuur van 14 graden blijkt zowel veilig als voordelig te zijn wanneer niemand in huis is.

In goed geïsoleerde huizen is deze temperatuur voldoende om condensatie te voorkomen; een te koude woning kan namelijk zorgen voor vochtige plekken op muren en ramen.

Bovendien zal een goed geïsoleerd huis niet snel naar die lage temperatuur zakken, waardoor er minder verwarming nodig is.

Wanneer de verwarming weer omhoog moet van 14 naar 18 of 19 graden, werkt de ketel efficiënter dan wanneer je de temperatuur telkens stapsgewijs verhoogt.

In sommige gevallen kan deze aanpak een verschil tot wel 10% in energieverbruik opleveren. Voor de nacht is het overigens aan te raden om de thermostaat niet te hoog in te stellen.

Een stand van 16 graden is vaak voldoende om te voorkomen dat het huis ’s ochtends sterk afgekoeld is, zeker in rijtjeswoningen waar de muren warmte delen met buren.

Hierdoor blijven de woonruimtes stabieler van temperatuur, in tegenstelling tot een vrijstaande woning die sneller afkoelt.

’s Ochtends is de woning bij een nachtelijke temperatuur van 16 graden bovendien snel weer op temperatuur.

Wel kan het in minder goed geïsoleerde woningen langer duren om de warmte volledig terug te krijgen, vooral omdat niet alleen de lucht, maar ook meubels en andere objecten in huis moeten opwarmen.

Zolang deze nog koud zijn, kan er namelijk een koude uitstraling in de kamer blijven hangen.