Ans openhartig over feestjes op zondagen: ‘Hoe haal je het in je hoofd’
Ans heeft het er helemaal mee gehad. “Het is elke keer weer hetzelfde. Dan krijg je een uitnodiging voor een…
Ans heeft het er helemaal mee gehad. “Het is elke keer weer hetzelfde. Dan krijg je een uitnodiging voor een feestje en, ja hoor, het is op zondag. Alsof niemand meer rekening houdt met de rustdag.”
De zondag is voor Ans een dag dat in het teken staat van bezinning, familie, en vooral rust. “Dat mensen dat tegenwoordig niet meer begrijpen, vind ik echt respectloos.”
Zo kreeg ze enkele maanden geleden een email in haar inbox van een vriendin met een uitnodiging. Je zou denken ‘leuk’…
Haar vriendin ging haar verjaardag vieren en wilde die dag doorbrengen met een barbecue in gezelschap van familie en vrienden. Voor een Ans een nog go daar het om een zondag zou gaan.
“Ik dacht nog, hoe haal je het in je hoofd? Iedereen weet toch dat zondag een speciale dag is? Waarom moet je dan per se een feestje op die dag plannen?”
Ans groeide in haar jeugd op in een gezin waar de zondag enorm heilig was. “We gingen altijd naar de kerk, en daarna was het een rustige dag met de familie.”
”Geen drukte, geen afspraken, gewoon even tot jezelf komen.” Dat ritme van toen deed haar goed en ze houdt dat dan ook nog steeds in ere.
“Voor mij is het niet alleen een traditie, maar ook een manier om mentaal bij te tanken. Door de week heb je al zoveel verplichtingen, en zondag is juist bedoeld om even op adem te komen.”
Het valt Ans op dat dat gevoel tegenwoordig bij veel mensen is verdwenen. “Het is alsof niemand meer waarde hecht aan die rust. Alles moet maar doorgaan, ook op zondag.”
”En dat vind ik echt jammer. Je merkt ook dat mensen sneller opgebrand raken. Misschien moeten we allemaal wat vaker stilstaan bij wat rust voor ons kan betekenen.”
De uitnodiging voor de barbecue zette haar aan het denken. “Ik wilde eigenlijk meteen zeggen dat ik niet kwam. Maar ja, dan krijg je weer die scheve blikken. Alsof je je aanstelt.”
”Maar het is niet dat ik het niet gezellig vind, ik wil gewoon dat mensen begrijpen dat zondag voor mij een andere betekenis heeft.”
Ze besloot haar vriendin te bellen. “Ik heb uitgelegd waarom ik niet kon komen, en ze leek het wel te begrijpen. Maar toch voelde het alsof ik mezelf moest verdedigen.”
Voor Ans is dit niet de eerste keer dat ze met dit dilemma worstelt. “Ik heb het vaker meegemaakt. Dan wordt er een familiedag of een babyshower gepland op zondag.”
”En als je zegt dat je niet komt, ben je meteen de spelbreker. Terwijl ik vind dat je juist respect zou moeten hebben voor elkaars waarden en overtuigingen.”
Het draait volgens Ans dan ook allemaal om wederzijds begrip. “Ik zeg ook niet dat mensen niets mogen doen op zondag.”
”Maar denk gewoon even na voordat je iedereen uitnodigt. Er zijn genoeg andere dagen in de week waarop je een feestje kunt organiseren.”
Ze wil benadrukken dat het bij haar niet alleen om het feestje zelf gaat maar ook om de hectiek die het met zich meebrengt.
“Je moet een cadeau kopen, je moet je klaarmaken, je bent vaak een hele dag kwijt. Dat past gewoon niet bij hoe ik mijn zondag wil doorbrengen.”
Ans weet dat ze niet de enige is die zich zo voelt. “Ik heb vrienden en familieleden die er net zo over denken, maar ze durven het niet altijd te zeggen.”
”Ze zijn bang om over te komen als saai of ouderwets. Maar ik vind dat we daar eerlijk over moeten kunnen zijn. Je hoeft niet overal aan mee te doen als het tegen je principes ingaat.”
Ans hoopt dan ook dat er in de toekomst iets zal gaan veranderen en dat mensen meer rekening gaan houden met elkaar.
“Een beetje respect voor elkaars keuzes zou zoveel schelen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je kunt wel proberen elkaar te begrijpen.”
”En als je weet dat zondag voor iemand een rustdag is, waarom zou je dan niet gewoon een andere dag kiezen voor je feestje?”
Glimlachend voegt ze eraan toe: “Misschien ben ik ouderwets, maar ik blijf bij mijn standpunt. Zondag is geen dag voor feestjes, maar voor rust. En dat mag best een beetje gerespecteerd worden.”