Anita Witzier stelde krankzinnige en idiote vraag aan een patiënt in psychiatrische kliniek
Anita Witzier, de presentatrice van het programma “Anita wordt opgenomen”, heeft volgens een voormalig medewerker van een psychiatrische kliniek een…
Anita Witzier, de presentatrice van het programma “Anita wordt opgenomen”, heeft volgens een voormalig medewerker van een psychiatrische kliniek een nogal ongewone verzoek gedaan tijdens de opnames.
Dit werd onthuld door een bron die met Juicechannel sprak. “Anita Witzier had opnames in een gesloten psychiatrische kliniek waar ik werkte voor Anita wordt opgenomen,” legt de bron uit.
De presentatrice zou aan een patiënt, die op het punt stond ontslagen te worden na een gedwongen opname, gevraagd hebben om nog een dag langer te blijven zodat haar ontslag gefilmd kon worden.
,,Ze vroeg aan een patiënt, die met ontslag mocht na een gedwongen opname, om nog een dag langer opgenomen te blijven. Zodat zij het ontslag kon filmen.”
Dit is niet de eerste keer dat het programma van Anita Witzier onderwerp van discussie is. Trouw meldde eerder dat er onenigheid was tussen de patiënten van de instelling en de directie voorafgaand aan de opnames.
Het programma werd gefilmd op twee locaties in Hilversum en Almere. In Almere, waar patiënten later bij het project betrokken raakten, was er weerstand tegen het filmen, wat zij als een inbreuk op hun privacy zagen.
De patiënten gingen naar een landelijke bemiddelaar voor zorginstellingen, die hen gelijk gaf, waardoor ze de mogelijkheid kregen om de opnames te stoppen.
Maar de directie van GGz Centraal kwam kort daarna in gesprek met de patiënten. Uit interne documenten die Trouw in handen kreeg, bleek dat de directie benadrukte dat het stopzetten van het project ernstige financiële consequenties zou kunnen hebben, met mogelijke gevolgen voor de zorgverlening.
De patiënten waren bezorgd over mogelijke gevolgen binnen de kliniek en besloten daarom niet in te grijpen in de opnames.
Dit roept vragen op over de ethiek van het filmen in dergelijke gevoelige omgevingen en de druk die uitgeoefend kan worden op patiënten in de zorg.