Belangrijk om te weten: Vanaf 1 juli zijn deze dieren verboden om als huisdier te houden!

Belangrijk om te weten: Vanaf 1 juli zijn deze dieren verboden om als huisdier te houden!

1. Deze lijst moet een einde maken aan alle discussie. 2. Deze dieren mag je niet meer als huisdier hebben 3. Deze dieren zijn niet geschikt voor huiselijke kring! 4. Niet alle diereneigenaren zijn blij met deze nieuwe wet! 5. Er zullen mensen blij zijn maar ook niet blij...

11 juni 2024 Uit Door Lekker Dan

Binnenkort treedt een nieuwe wet in werking die het houden van huisdieren reguleert, met als doel het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli van dit jaar wordt de ‘positieflijst’ van kracht, waarop dertig huisdieren staan die nog wel toegestaan zijn.

Deze lijst, samengesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek, moet een einde maken aan de discussies over welke huisdieren wel en niet geschikt zijn om in huiselijke omgevingen te worden gehouden.

Op de lijst met dieren die niet mogen staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Naast chinchillas, servalkatten en hamsters mogen ook stokstaartjes en egels niet meer als huisdier worden gehouden. 

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer, die betrokken was bij de samenstelling van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Toch zijn niet alle diereneigenaren blij met deze ontwikkelingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Stichting AAP is daarentegen blij met de positieflijst. Zij wijzen op het onvoorspelbare gedrag van sommige dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier twijfelachtig is.

Hieronder is de positieflijst te zien, waarop alle dieren staan die wel als huisdier gehouden mogen worden.