Dit gebeurt er met je geld en bezittingen als je geen testament hebt opgesteld!

Dit gebeurt er met je geld en bezittingen als je geen testament hebt opgesteld!

1. Geen testament is verdeling volgens de wettelijke regels. 2. Toch wel heel erg belangrijk om te weten! 3. Hier moet je rekening mee houden als je geen testament hebt! 4. Ben jij van deze regels op de hoogte? 5. Belangrijk voor jou en jouw eventuele nabestaanden!

25 juni 2024 Uit Door Lekker Dan

Als je komt te overlijden, gaan je bezittingen en geld naar de personen die je hebt aangewezen als erfgenamen.

Dit kun je regelen door middel van een testament. Maar wat gebeurt er als je geen testament hebt opgesteld?

Een testament biedt de mogelijkheid om verschillende zaken te regelen voor na je overlijden, zoals de verdeling van je geld, huis en andere eigendommen, en wie er verantwoordelijk is voor eventuele schulden.

Het vastleggen van je wensen in een testament kan belangrijk zijn om verwarring te voorkomen. Zo weten je erfgenamen precies wat jouw bedoelingen waren en kunnen ze hier rekening mee houden.

Toch is het niet verplicht om een testament op te stellen. Wat gebeurt er dan? Als er geen testament is, dan wordt je nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke regels. Maar hoe werkt dat precies?

Meestal weet je wel of de overledene een testament heeft opgesteld. Als je hierover twijfelt, kun je het Centraal Testamentregister (CTR) raadplegen om te controleren of er een testament is opgemaakt, aldus het Juridisch Loket.

Een notaris kan dit ook voor je verifiëren. Als er een testament is, worden de daarin vastgelegde wensen gevolgd. Is er geen testament opgesteld, dan treedt de wettelijke verdeling in werking.

Volgens de wet geldt bijvoorbeeld dat als de overledene getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had en één of meer kinderen, de echtgenoot en de kinderen elk een gelijk deel van de nalatenschap erven.

Het erfdeel van de kinderen wordt pas uitgekeerd na het overlijden van de langstlevende ouder. Dit voorkomt dat de langstlevende partner gedwongen wordt om bezittingen te verkopen om de kinderen uit te betalen.

Als er geen echtgenoot en kinderen zijn, kijkt de Nederlandse wet naar andere familieleden als mogelijke erfgenamen.

Dit omvat ouders, broers, zussen, grootouders, ooms, tantes, neven, nichten en zelfs overgrootouders en hun afstammelingen. Als er geen geschikte erfgenamen in deze categorieën zijn, gaat je nalatenschap naar de Staat.

Veel mensen willen afwijken van de wettelijke regels, bijvoorbeeld om pleeg- of stiefkinderen te laten erven of om specifieke items aan bepaalde personen na te laten.

Voor al deze afwijkingen van de wettelijke regels is een testament nodig om je wensen vast te leggen.

Zelfs als je de wettelijke verdeling wilt volgen, is het verstandig om dit in een testament te bevestigen om toekomstige complicaties te voorkomen en duidelijkheid te bieden aan je nabestaanden. Zo weten zij dat je goed hebt nagedacht over je nalatenschap en niet zonder testament bent overleden.