Dit moet je de aankomende dagen doen om oververhitting bij je huisdier te voorkomen!
We moeten niet alleen goed op onze eigen gezondheid letten bij deze hitte, maar ook op die van onze huisdieren.…
We moeten niet alleen goed op onze eigen gezondheid letten bij deze hitte, maar ook op die van onze huisdieren. De Dierenbescherming en het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) geven tips.
Over het algemeen geldt dat huisdieren slechter tegen hitte kunnen dan mensen. „Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs d0delijk zijn”, laat de Dierenbescherming ook op de website weten.
„Als de slijmvliezen rood worden, het dier heet aanvoelt, snel ademt, niet meer vaak wil eten en lusteloos is, dan is het tijd om in actie te komen”, aldus de Dierenbescherming. „Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.”
Koelen en vers drinkwater
„Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hittesh0ck krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels.”
Volgens het LICG zijn de slijmvliezen op dat punt verkleurd naar bleek. Belangrijk is dat het dier gekoeld gaat worden en het is zeker raadzaam om de dierenarts te benaderen.
Het koelen moet heel secuur gebeuren, even je hond onder een koude douche zetten is niet aan te raden. „Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten.
Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.” Het advies geldt om lauw water te gebruiken.
HONDEN
Laat je hond nooit in de auto met deze hitte, zelfs niet voor een paar minuten. Honden hebben het door hun vacht snel warm en de temperatuur kan al snel oplopen.
Je hond laten zwemmen kan geen kwaad, echter is het wel belangrijk op te letten dat de hond niet teveel water binnenkrijgt, dit in verband met blauwalg.
KATTEN
Over het algemeen redden katten zich wel, ze zoeken immers zelf de schaduw op. Wel is het belangrijk om eventueel natvoer in de gaten te houden, laat dit niet te lang staan.
Wanneer het warm is zullen er al snel vliegen op afkomen en deze kunnen eitjes leggen in het vlees. Het is veiliger om gedurende de warme dagen droogvoer te geven.
KONIJNEN
Konijnen kunnen ontzettend slecht tegen hitte. Daarom is het belangrijk dat het hok in de schaduw staat. Het LICG geeft een tip om zelf koelelementen te maken.
Heel simpel: plastic flessen voor tweederde vullen met water en in de vriezer. „Als u deze bij het konijn legt, eventueel ingewikkeld in een oude theedoek, kan het konijn zijn neus niet ’branden’ aan het ijs.
Het is lekker om tegenaan te liggen. Wellicht even checken dat konijn er niet aan gaat knagen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling”, aldus het LICG.