Volgens experts moet je nooit het snelwasprogramma op je wasmachine gebruiken!

Volgens experts moet je nooit het snelwasprogramma op je wasmachine gebruiken!

1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is! 2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen. 3. Heel veel mensen weten dit niet! 4. Dit had ik veel eerder moeten weten 5. Wedden dat jij dit niet weet!?

27 mei 2024 Uit Door Lekker Dan

De was doen is voor velen geen favoriete bezigheid, vooral als je liever je weekend anders zou besteden. Maar die stapel wasgoed wacht niet en moet toch echt gedaan worden.

Wat als we je vertellen dat het een vorm van zelfzorg kan zijn? Ondanks de aantrekkingskracht van het snelwasprogramma van 15 minuten, is het gebruik ervan niet zo simpel als het lijkt.

Sterker nog, sommige experts raden het volledig af. Waarom? Laten we dat onderzoeken. Het snelwasprogramma kan handig zijn voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.

Maar voor kleding met wijn- of olievlekken is dit programma niet effectief. Voor licht vervuilde kleding werkt het wellicht, maar qua energiebesparing schiet het tekort.

Hoewel het programma kort duurt, moet de machine in die tijd veel energie verbruiken, wat uiteindelijk tot een hoger energieverbruik leidt.

Dit bespaart dus geen geld en is niet goed voor het milieu. Bovendien, vergeet niet dat je je spijkerbroeken beter niet te vaak moet wassen.

Hoewel het snelwasprogramma handig lijkt als je haast hebt, kan het je kleding beschadigen. Gelukkig hebben nieuwere wasmachines een functie waarmee je kunt instellen wanneer de was moet starten.

Je kunt bijvoorbeeld de was klaar laten zijn zodra je thuiskomt van je werk. Je doet de was, het wasmiddel en eventueel wasverzachter in de trommel, kiest het programma en stelt de starttijd in. Dit maakt je dag zowel makkelijker als efficiënter.

Overweeg, als je een ouder model wasmachine hebt, te investeren in een nieuwer model. Nieuwere machines zijn meestal efficiënter en verbruiken minder water en energie. Wil je energie besparen met je huidige machine, sla dan het voorwasprogramma over.

Voor niet al te vuile kleding kun je de temperatuur beter op 30 of 40 graden zetten. Maar houd er rekening mee dat dit niet effectief is voor shirts met wijnvlekken!