We doen het allemaal verkeerd: Deze spullen moet je juist niet in het gootsteenkastje bewaren!

We doen het allemaal verkeerd: Deze spullen moet je juist niet in het gootsteenkastje bewaren!

1. Moet eerlijk toegeven... Ook ik doe het dus helemaal fout. 2. Wat niet in het kastje hoort te staan, heb ik dus wel staan. 3. Nooit bij stil gestaan om heel eerlijk te zijn. 4. Benieuwd of jij het ook fout doet...? 5. Beste lijst van wat niet in het gootsteenkastje hoort!

29 mei 2024 Uit Door Lekker Dan

Vaak puilt ons kastje onder de gootsteen uit met allerlei schoonmaakmiddelen, doeken, borsteltjes en andere spullen die we tijdelijk geen andere plek kunnen geven.

Het lijkt wel een opslagplaats voor van alles en nog wat. Maar sommige items kunnen beter niet in dit kastje worden bewaard.

Het lijkt logisch om al onze schoonmaakmiddelen juist onder de gootsteen op te bergen. Daar zijn ze immers lekker dicht bij het water en mooi op één plek bij elkaar. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd de beste keuze is.

Het is geen goed idee om chemische schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak of wasbenzine, binnen handbereik van kleine kinderen of huisdieren te bewaren.

Vooral niet zo dicht bij de grond. Als deze producten niet goed worden afgesloten, kunnen ze reageren met andere middelen en irritatie veroorzaken bij contact. Het is beter om deze op een hogere plek op te bergen, of ergens in een schuur of berging.

Ook items die snel vlam kunnen vatten, zoals spuitbussen en verfpotten, horen niet thuis in het kastje onder de gootsteen.

Dit kastje bevindt zich vaak dicht bij het fornuis, en als je met gas kookt, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Een brand in huis wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, is dat er direct boven dit kastje waterleidingen lopen. Bij een verstopping of lekkage kan het water zo je kastje inlopen.

Dit is niet ideaal als je daar bijvoorbeeld wc-papier of keukenrollen bewaart. Het is beter om deze in een voorraadkast te leggen.

Datzelfde geldt voor elektrische apparaten. Het lijkt misschien handig om je broodrooster of tostiapparaat daar op te bergen, maar door vocht kan er roest ontstaan.

Dit kan leiden tot brandgevaar bij gebruik. En dan hebben we het nog niet eens over de schade door lekkages.

Huisdieren kunnen gemakkelijk bij het kastje en, als ze slim zijn, het deurtje openen. Ze kunnen dan aan gevaarlijke producten likken of ruiken.

Het is beter om aantrekkelijke dierensnacks, zoals zelfgemaakte hondenkoekjes, op een hogere plek te bewaren, en de chemische schoonmaakmiddelen ergens anders, zoals in een schuur of berging.

Dierenvoeding bewaren in dit kastje is ook geen goed idee. De schoonmaakmiddelen kunnen invloed hebben op het voer, en de geur van het voer mengt zich niet goed met die van de schoonmaakmiddelen. Bewaar dierenvoeding dus op een afgesloten plek.

Je zou door al deze tips kunnen denken dat het beter is om het kastje leeg te laten, maar dat is niet nodig.

Dagelijkse benodigdheden zoals afwasmiddel, vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes en de afwasborstel kunnen prima in dit kastje.

Het advies is vooral om goed op te passen met chemische en brandbare producten en ervoor te zorgen dat alles goed is afgesloten.