Dikke streep door huurverhogingen: Ook hier zitten haken en ogen aan vast voor huurders!

Dikke streep door huurverhogingen: Ook hier zitten haken en ogen aan vast voor huurders!

1. Uitspraak rechters lijkt voordelig maar toch een waarschuwing! 2. Soms lijkt iets te mooi om waar te zijn. 3. Deze streep zorgt toch voor een bittere nasmaak... 4. Waar we alleen even geen rekening mee houden... 5. Ook hier zitten behoorlijke haken en ogen aan vast!

20 mei 2024 Uit Door Lekker Dan

Kantonrechters hebben meerdere huurverhogingen verworpen omdat deze niet in lijn zouden zijn met Europese wetgeving.

Dit besluit kan grote financiële gevolgen hebben voor verhuurders van vrije sectorwoningen, die nu vrezen voor een miljardenstrop. Maar is dit daadwerkelijk goed nieuws voor huurders?

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van de gerechtelijke uitspraken.

Volgens de huidige regelgeving mogen verhuurders de huren jaarlijks verhogen met de inflatie, plus een extra opslag.

Deze opslag is echter niet verplicht, wat volgens kantonrechters leidt tot onduidelijke verschillen in huurverhogingen, wat strijdig zou zijn met Europese regels.

Dit kan ertoe leiden dat veel huurders geld terugkrijgen, maar zover is het nog niet. Verhuurders zijn in hoger beroep gegaan en de Hoge Raad zal zich de komende maanden over het huurverhogingsbeding buigen.

Mocht de Hoge Raad oordelen dat huurders inderdaad te veel hebben betaald, dan kan dit verhuurders miljarden kosten. Bij een volledig verlies zouden verhuurders tot 6,4 miljard euro moeten terugbetalen.

Als de inflatiecorrectie wel standhoudt, maar de extra opslag niet, dan bedraagt de schade maximaal 1,7 miljard euro.

Daarnaast kan het verbod op toekomstige huurverhogingen tot 2040 leiden tot een verlies van 87,4 miljard euro aan potentiële huurinkomsten.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou de totale waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector met 24 tot 40 procent kunnen doen dalen, aldus de IVBN.

Hoewel de uitspraken voordelig lijken voor huurders, waarschuwt IVBN-directeur Judith Norbart voor negatieve gevolgen voor de samenleving.

“Een eventuele vernietiging van het huurverhogingsbeding zal leiden tot terughoudendheid van maatschappelijke kapitaalverstrekkers. Dit kapitaal is hard nodig om bijna 1 miljoen nieuwe woningen te realiseren.”

Als de verhuurders daadwerkelijk miljarden moeten terugbetalen, voorziet de IVBN grote problemen. “Dit zal leiden tot liquiditeitsproblemen bij verhuurders en aanzienlijke schade voor pensioendeelnemers,” aldus de IVBN.

“Een stagnering in de nieuwbouw zal volgen door het verminderde investeringskapitaal, en de markthuren zullen fors stijgen, wat de scheefgroei op de woningmarkt verder zal versterken.”