Jay mag accu van zijn Fatbike niet opladen op school: ‘Het voelt alsof ik gestraft word’
Amy is de trotse moeder van Jay, een 16 jarige jongen. Iedere dag fietst haar zoon acht kilometer naar school…
Amy is de trotse moeder van Jay, een 16 jarige jongen. Iedere dag fietst haar zoon acht kilometer naar school op zijn fatbike en vervolgens weer acht kilometer terug naar huis.
Doordat hij een fatbike heeft scheelt het haar zoon een heleboel tijd, echter heeft zijn school nu de keuze gemaakt dat het verboden is om fatbikes op te laden op het schoolterrein.
Amy heeft geen goed woord over voor dit besluit. “Hoe moet hij dan naar school? Moet hij maar een extra accu meenemen in zijn rugzak?”
In een brief aan alle ouders heeft de directeur van de school laten weten dat het verbod is ingesteld vanwege veiligheidsredenen.
Veel fatbikes op het schoolplein blijken namelijk accu’s te hebben die simpelweg niet veilig zijn. Genoeg reden voor de school om een verbod in te stellen.
In de brief laat de directeur aan de ouders en kinderen weten: “We zien een toename van incidenten met accu’s van fatbikes.”
“Sommige accu’s, vaak afkomstig uit China, voldoen niet aan de Europese veiligheidsnormen en kunnen in brand vliegen. Dat risico willen we niet nemen.”
Deze uitleg voelt voor moeder Amy als een klap in het gezicht. “Ze doen net alsof alle accu’s gevaarlijk zijn.”
”Mijn zoon heeft een prima fatbike die we bij een erkende fietsenwinkel hebben gekocht. Waarom wordt hij gestraft?”
Haar zoon Jay begrijpt dit besluit ook niet. “Ik moet dus kiezen: of ik kom te laat omdat ik op een gewone fiets moet komen, of ik moet iemand vragen om me met de auto te brengen.”
Voor Amy voelt dat laatste als een bizarre paradox. “Ze hebben het over het milieu en duurzaamheid, maar nu moet ik hem misschien wel met de auto brengen. Hoe duurzaam is dat?”
Al dagen vliegen de meningen van de ouders over en weer in de oudergroep van de schoolapp. Het beleid van de school kan ook rekenen op steun.
“Ik wil ook niet dat mijn kind in een gebouw zit waar accu’s liggen die in brand kunnen vliegen,” schrijft een ouder.
Toch zijn er behoorlijk wat ouders zoals Amy die vinden dat de school niet alleen met een verbod moet komen maar ook met een oplossing.
“Ze kunnen toch een aparte plek maken waar fatbikes veilig opgeladen kunnen worden? Er zijn genoeg scholen waar dat wel kan.”
Voor Jay is een fatbike ideaal laat Amy weten, dit omdat haar zoon behoorlijk veel moeite heeft met het overstappen op een normale fiets.
“Hij heeft een knieblessure gehad en de fatbike maakt het mogelijk dat hij toch naar school kan fietsen. Het is voor hem geen luxe, het is noodzaak.”
Het verbod dat de school nu heeft ingesteld zit Amy niet lekker, ze voelt zich dan ook niet gehoord door de school.
“Ik heb gebeld en ze blijven maar herhalen dat het om veiligheid gaat. Maar wat is dan het alternatief? Ze denken niet na over wat dit betekent voor de leerlingen.”
Dit soort situaties zijn volgens een woordvoerder van de Fietsersbond dan ook niet uniek. “We zien steeds meer scholen worstelen met de populariteit van elektrische fietsen en fatbikes.”
”Aan de ene kant willen ze duurzaam vervoer stimuleren, maar aan de andere kant zijn er inderdaad risico’s met goedkope accu’s.”
Rondom de veiligheid van accu’s pleit de bond voor meer regelgeving en betere voorlichting voor consumenten. “Maar een verbod is niet de oplossing. Dat zorgt alleen maar voor frustratie en weerstand.”
Amy vindt het belangrijk dat haar zoon gewoon op zijn fatbike naar school kan gaan en ziet zichzelf al in de weer met een extra oplader en een tweede accu.
“Het voelt alsof ik gestraft word omdat de school geen moeite wil doen. Het is alsof ze zeggen: zoek het zelf maar uit.”
Bij andere scholen is het opladen van een accu geen probleem. “Ik ben serieus aan het overwegen om hem over te schrijven. Maar waarom moet het zover komen? Waarom kan er geen dialoog zijn?”
Het is algemeen bekend dat de populariteit van de fatbike blijft toenemen en Amy hoopt dat ook dat haar verhaal andere ouders wakker schudt.
“Dit gaat niet alleen over mijn zoon. Dit gaat over hoe we omgaan met moderne vervoersmiddelen en de verantwoordelijkheid die scholen hierin hebben. Je kunt het probleem niet simpelweg verbieden.”
Voor nu blijft Amy met vragen zitten. “Wat doe ik als de accu op is en hij nog een eind moet fietsen? Moet ik hem dan maar oppikken met de auto?”
”Ik dacht dat we juist een toekomst moesten bouwen waarin we minder afhankelijk zijn van de auto. Maar blijkbaar denkt de school daar anders over.”