Belangrijk nieuws voor katteneigenaren: vanaf deze datum landelijke chipplicht!

Belangrijk nieuws voor katteneigenaren: vanaf deze datum landelijke chipplicht!

1. Door de chipplicht hoopt de overheid ook het dumpen van katten te ontmoedigen. 2. Het doel is om vermiste, weggelopen en verdwaalde katten sneller terug te kunnen brengen naar hun baasjes. 3. Nog heel even en dan is het dus verplicht! 4. Nog eventjes en dan moet een ieder zijn kat laten chippen! 5. Belangrijke nieuwe wet voor katteneigenaren!

24 oktober 2024 Uit Door Lekker Dan

Vanaf 2026 wil het kabinet een landelijke chipplicht invoeren voor alle huiskatten in Nederland, zo bevestigde staatssecretaris Jean Rummenie woensdag tijdens een debat over huisdieren, meldt RTL Nieuws.

Het doel van deze maatregel is om vermiste, weggelopen en verdwaalde katten sneller terug te kunnen brengen naar hun baasjes.

De chip, die onder de huid van de kat wordt aangebracht, bevat een uniek nummer dat gekoppeld is aan de gegevens van de eigenaar.

Elk jaar worden in Nederland meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven, kortom dat is een behoorlijk aantal.

Als een kat niet is gechipt, wordt het lastig om het dier terug te bezorgen bij de eigenaar, wat leidt tot aanzienlijke kosten voor gemeenten en opvangcentra, die jaarlijks zo’n 4,8 miljoen euro bedragen.

Het kabinet onderzoekt nog of zwerfkatten ook onder de nieuwe regelgeving zullen vallen. Nederland telt naar schatting 2,9 miljoen huiskatten, maar het exacte aantal zwerfkatten is moeilijk te bepalen.

Door de chipplicht hoopt de overheid ook het dumpen van katten te ontmoedigen, want dat is iets dat nog steeds veel gebeurt.

Aan de andere kant wordt gevreesd dat de kosten voor chippen, die doorgaans enkele tientallen euro’s bedragen, kunnen leiden tot een toename van het achterlaten van pasgeboren nestjes.

Hoewel chippen nu nog op vrijwillige basis gebeurt, wil het kabinet vanaf 2026 de verplichting invoeren voor alle huiskatten.

De chipplicht stond al op de agenda onder Rummenies voorganger, minister Piet Adema, die begin 2023 aankondigde te werken aan een registratie- en chipplicht.

Staatssecretaris Rummenie moet nog een wetsvoorstel indienen om de wet op tijd van kracht te laten worden.