Meest gemaakte fout bij kipfilet: ‘gewoonte die generatie op generatie is overgedragen’
Uit onderzoek is gebleken dat in ons landje meer dan een kwart van de mensen rauwe kip eerst gaat afspoelen…
Uit onderzoek is gebleken dat in ons landje meer dan een kwart van de mensen rauwe kip eerst gaat afspoelen onder de kraan.
We denken dat we dan bacterien afspoelen maar deze handeling is alles behalve goed. De gezondheidsklachten worden volgens het Voedingscentrum dan juist alleen maar groter.
Wanneer we rauwe kip afspoelen onder het stromende water vanuit de kraan, verspreiden de bacterien zich juist door de spetters.
”Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel”, aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
”Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na het wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen.
Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je hygiënisch met kip om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”
Het is dus ontzettend belangrijk om rauwe kip dus niet meer af te spoelen. ”Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden.
Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen”, aldus Van der Vossen.
Van der Vossen geeft nog een voorbeeld waaruit blijkt dat de onwetendheid m.b.t kip groot is. ”Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.
Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.
In Suriname verklaren ze je voor gek als je niet eerst de kip onder stromend water wast. De kip zou onrein zijn vanwege de hoge temperaturen als je deze niet eerst onder stromend water houdt.
”Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen. Veel succes om dat te veranderen.’