Heb jij last van deze kwaaltjes? Grote kans dat je in de menopauze zit!
1. Deze tekenen laat je lichaam je zien! 2. Het lichaam geeft deze signalen af! 3. Toch handig om de symptomen te herkennen. 4. Herken jij deze symptomen? 5. De signalen lopen behoorlijk uiteen, handig om te weten!
Het praten over de menopauze is langzaam uit de taboesfeer aan het komen, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.
Wat zijn nu precies de indicaties dat iemand de overgang bereikt heeft? Er is geen vaste leeftijd waarop dit gebeurt, waardoor het vaak moeilijk is om te bepalen wanneer het zover is.
De menopauze — het moment waarop de menstruatie stopt — en de overgang — de periode die hieraan voorafgaat — worden vaak door elkaar gehaald.
De overgang begint meestal tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de productie van oestrogeen geleidelijk afneemt.
Deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Vaak merken vrouwen rond de 45 dat ze in de overgang zijn, ook al zijn de symptomen nog subtiel.
Regelmatige bezoeken aan de dokter zijn aan te raden als je twijfelt over de symptomen. Vraag je arts om een vragenlijst, ook wel ‘green scale’ genoemd, om een beter beeld te krijgen van wat je ervaart.
Ernstige bloedingen moeten altijd door een arts bekeken worden, omdat ze ook door andere medische problemen veroorzaakt kunnen worden.
Hier zijn zeven tekenen die kunnen wijzen op de overgang: Opvliegers: Plotselinge warmtegevoelens, rode huid en zweetuitbarstingen kenmerken een opvlieger, vaak getriggerd door stress of alcohol.
Nachtzweten: Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.
Hoofdpijn: Hoewel minder bekend, is hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Onverklaarbare emotionele buien, van tranen tot irritatie, kunnen voorkomen.
Urineproblemen: Verlies van spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.
Menstruatieveranderingen: Onregelmatige, frequente of hevige menstruaties zijn een voorkomend teken. Afname in libido.
De overgang is een uitdagende tijd, die aandacht vraagt voor zowel fysieke als emotionele gezondheid. Een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van je ervaringen zijn cruciaal.
Vergeet niet genoeg ijzerrijk voedsel te eten en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.
En als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, horen we dat graag in een reactie op onze Facebookpagina.