Zorgwekkend nieuws: Waarom het niet mogelijk is om minimumleeftijd in te stellen voor fatbikes!

Zorgwekkend nieuws: Waarom het niet mogelijk is om minimumleeftijd in te stellen voor fatbikes!

1. Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren? 2. Dit is toch te belachelijk voor woorden. 3. Minimumleeftijd instellen voor fatbikegebruikers niet mogelijk: 4. Dit is toch behoorlijk zorgwekkend! 5. Moeten er eerst nog meer ongelukken gebeuren?

19 juni 2024 Uit Door Lekker Dan

Het aantal ongelukken met jongeren op fatbikes in ons landje vertoont een zorgwekkende stijging de laatste tijd.

Volgens recente gegevens van kenniscentrum VeiligheidNL belandden in 2022 zeven fatbikebestuurders op de spoedeisende hulp, terwijl dit aantal in 2023 toenam tot 59.

Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar waren er 33 incidenten. Onderzoekers voorspellen dat dit aantal in 2024 kan oplopen tot maar liefst 100 ongelukken als de huidige trend doorzet.

Onlangs raakten nog twee jonge meisjes uit Breda zwaargewond nadat hun fatbike in botsing kwam met een auto.

Deze zorgwekkende stijging heeft geleid tot oproepen om een minimumleeftijd in te stellen voor fatbikegebruikers.

VeiligheidNL pleit voor een verbod op fatbikes voor kinderen jonger dan 16 jaar, omdat zij de risico’s niet goed kunnen inschatten, wat gevaar oplevert voor zowel henzelf als andere weggebruikers.

Ondanks deze druk blijkt het juridisch behoorlijk lastig om een specifieke leeftijdsgrens voor fatbikes in te stellen.

Onderzoeksbureau Sweco, in opdracht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, concludeerde dat het juridisch niet haalbaar is om fatbikes apart te reguleren van andere e-bikes, vanwege de moeilijkheid om ze juridisch te onderscheiden.

De discussie over een minimumleeftijd voor e-bikes in het algemeen heeft meer draagvlak. Een breed verbod op e-bikes voor jongeren stuit echter op praktische bezwaren, zoals de afhankelijkheid van e-bikes door scholieren in landelijke gebieden.

Hoewel de roep om veiligheidsmaatregelen luider wordt, blijft het vinden van een evenwicht tussen veiligheid en praktische uitvoerbaarheid een uitdaging.

Alternatieve maatregelen en voorlichtingscampagnes zijn cruciaal om de veiligheid van jonge weggebruikers te verbeteren zonder onbedoelde negatieve gevolgen.