Ministerie van Defensie zit niet stil: Mogelijk na 30 jaar opnieuw actieve dienstplicht!
Voor het eerst in bijna 30 jaar heeft het Ministerie van Defensie onderzocht wat nodig is om de dienstplicht opnieuw…
Voor het eerst in bijna 30 jaar heeft het Ministerie van Defensie onderzocht wat nodig is om de dienstplicht opnieuw in te voeren.
Er is veel nodig echter is de krijgsmacht daar momenteel niet op voorbereid, dit blijkt uit interne documenten.
Om de dienstplicht opnieuw in te voeren is grootschalige investeringen in personeel, materieel en infrastructuur noodzakelijk.
Als omliggende buurlanden de dienstplicht heractiveren dan zou de situatie voor ons landje toch kunnen veranderen.
Als reactie op een verslechterende veiligheidssituatie wereldwijd werd de ”Verkenning opkomstplicht” opgesteld.
Stabiliteit is zeker niet vanzelfsprekend, kijk maar naar de conflicten zoals de Russische inval in Oekraïne en spanningen in het Midden-Oosten.
Het beroepsleger in Nederland heeft ruim 42.000 militairen, echter is deze aantal toch onvoeldoende bij een groot conflict.
Defensie werft daarom meer reservisten en doet tevens een onderzoek naar een mogelijke heractivering van de opkomstplicht.
Sinds 1997 is de dienstplicht opgeschort, het is du nooit afgeschaft. Jaarlijks ontvangen mannen en vrouwen tussen de 17 en 45 jaar een kennisgeving, echter worden ze niet opgeroepen.
Defensie moet jaarlijks tot 200.000 rekruten opleiden als de opkomstplicht wordt hersteld, op korte termijn is dit echter onhaalbaar.
Defensie kampt met tekorten aan medische keuringsexperts, trainers, kazernes en uitrusting. Er is geen plan om te gaan met dienstweigeraars.
Volgens Defensie vereist een grootschalige heractivering jarenlange voorbereiding en aanzienlijke investeringen.
Duitsland, Frankrijk en Polen zijn al aan het nadenken over het herinvoeren van de dienstplicht. Mochten zij stappen ondernemen dan zal ons landje hoogstwaarschijnlijk gaan volgen.
Het herinvoeren van de dienstplicht doen landen natuurlijk niet zo maar, potentiële vijanden hopen ze zo af te schrikken en in geval van een aanval op een bondgenoot willen ze voldoen aan NAVO-verplichtingen.
Vier op de tien jongeren zijn voorstander van de heractivering van de dienstplicht bij een grotere oorlogsdreiging, dit is uit een peiling naar voren gekomen.
Op dit moment is Defensie onvoldoende voorbereid op een grootschalige heractivering van de dienstplicht, de plannen blijven dan ook in ontwikkeling.
Tot op de dag van vandaag wordt er ingezet op vrijwillige rekrutering, maar door de oplopende spanningen in Europa kan dat heel snel veranderen.