Nederlandse moslims in bijstand verdrietig: Geen geld om een schaap te kunnen kopen.
Voor de Nederlandse moslims in ons landje die in de bijstand zitten, is het ook dit jaar weer alles op…
Voor de Nederlandse moslims in ons landje die in de bijstand zitten, is het ook dit jaar weer alles op alles zetten om het hoofd boven water te kunnen houden.
Dit jaar zijn de kosten voor het 0fferen van een schaap torenhoog en dus heerst er verdriet. ”Wij hebben geen geld om dit te doen”, klinkt het.
Ieder jaar is er over de hele wereld het 0fferfeest. Om de profeet Ibrahim te herdenken, laten de moslims een schaap, rund of geit slachten.
Voor de moslims in ons landje met een krappe beurs is het momenteel behoorlijk zwaar. De afgelopen weken vroegen zij bij hun plaatselijke halalslager naar de prijs van een 0fferdier.
Het Algemeen Dagblad laat weten dat de minima ontzettend schrok van de prijzen. Het bedrag van een 0fferdier is van zo’n 250 euro gestegen naar 300 tot 450 euro.
De mensen met een minimuminkomen in de Schilderswijk kunnen volgens Asma Bennejma van de voedselbank een 0fferdier niet meer bekostigen.
”Van mijn cliënten heeft niemand een schaap kunnen kopen”, zo stelt Bennejma. Er wordt nu samengewerkt met een islamitische stichting om deze mensen te helpen.
De stichting gaat vlees doneren aan de voedselbank. ”En dat verdeel ik dan.” Voor moslims die van een bijstandsuitkering moeten leven, geldt er niet de verplichting om een dier te 0fferen.
”Sommigen vinden het lastig om aan hun kinderen uit te leggen waarom ze geen schaap hebben. Ze schamen zich.”
Door de inflatie zijn de schapen dit jaar erg duur. Andries Kingma is schapenhandelaar en hij laat weten dat de grootste boosdoener de verwerkingskosten zijn.
”Het heeft met name te maken met de strengere eisen die de overheid stelt aan islamitsch slachten. Slachterijen moeten daardoor extra investeringen en aanpassingen doen. Dat gaat niet altijd.”
Tevens noemt Kingma de beperkte inzet van toezichthoudende dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook een boosdoener.
”Dit zorgt ervoor dat de tarieven nog verder stijgen. De eindprijs van het product is de helft aankoopkosten en meer dan de helft aan verwerkingskosten.”
Kingma vreest dat de prijzen de aankomende jaren alleen maar gaan stijgen. ”We raken heel veel capaciteit kwijt. Mensen halen hun vlees uit het buitenland. Daar is het veel goedkoper en dat is voor niemand goed.”