
Nasir ligt continu overhoop met Nederlandse vrouwen: ‘Weten niet wat het voor mij betekent’
23 april 2025Nasir is 29 jaar oud. Hij woont in een buitenwijk van Rotterdam, is in Nederland geboren, maar zijn familie komt uit Marokko. Zijn leven staat in het teken van de islam.

“De islam is voor mij niet alleen een geloof, het is een manier van leven,” zegt Nasir rustig. Hij bidt vijf keer per dag, leest regelmatig in de Koran en probeert altijd goed te doen voor anderen.
Twee jaar geleden stapte hij in het huwelijksbootje met Salma. Ze leerden elkaar kennen via familie. “We zijn heel gelukkig samen.”
Hij hoopt dat ze een gezinnetje kunnen starten. “Een kind is een geschenk van Allah. Als het ons gegund is, zullen we heel dankbaar zijn.”
Vorige week ging Nasir naar een groothandel om boodschappen te doen. Hij liep rustig door de gangpaden met zijn lijstje.
Op een bepaald moment kon hij een bepaald product niet vinden. Hij besloot een medewerkster om hulp te vragen.
“Ik vroeg haar waar het product lag,” vertelt Nasir. “Maar terwijl ik mijn vraag stelde, keek ik naar de schappen. Ik maakte geen oogcontact met haar.”
De medewerkster reageerde verbaasd en vond hem onbeleefd. “Ze zei dat het raar was dat ik haar niet aankeek. Dat ik respectloos was. Ik probeerde uit te leggen dat het niet zo bedoeld was.”
Nasir blijft rustig als hij over het voorval praat. “Ik mag haar best aankijken, dat is geen zonde. Maar ik heb bewust gekozen om dat niet te doen. Uit respect.”
”Ik wil zuiver leven en mijn ogen beschermen. Niet alleen voor mezelf, maar ook uit eerbied voor mijn vrouw en mijn geloof.”
Dat mensen zijn keuze niet begrijpen vindt hij lastig en jammer. “Ik ben niet boos op haar. Misschien weet ze niet wat het voor mij betekent.”

”In de islam draait het ook om bescheidenheid. Niet alles draait om wat je ziet, soms gaat het juist om wat je niet doet.”
De discussie duurde niet lang. Nasir bleef beleefd en de medewerkster wees hem uiteindelijk waar het product lag. “Ik bedankte haar netjes en ging verder met mijn boodschappen.”
Thuis vertelde hij het verhaal aan Salma. “We praten veel samen over dit soort dingen,” zegt Faid. “Het is belangrijk dat we elkaar begrijpen en steunen.”
Nasir hoopt dat mensen meer met elkaar in gesprek gaan. “We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar we kunnen wel naar elkaar luisteren.”
”Nederland is mijn thuis, en ik voel me hier welkom. Maar soms is er onbegrip. Dan helpt het als we elkaar met open hart benaderen.”
“Ik ben wie ik ben. Een gelovige, een echtgenoot, hopelijk straks een vader. Ik wil een goed mens zijn. Meer niet.”