Opvoedkundigen waarschuwen: Wegloop-methode toepassen bij je kind is niet goed!
1. Zeer herkenbaar! Heb hier nooit bij stil gestaan. 2. Voor heel veel ouders is deze methode geen onbekende methode 3. Nooit bij stil gestaan dat dit de gevolgen kunnen zijn. 4. Dit is zeker wel iets om over na te denken! 5. Heb deze methode vaak toegepast, als ik dit eerder had geweten...
De meeste ouders willen het beste voor hun kinderen en streven ernaar om hen zo goed mogelijk op te voeden.
Maar als mensen maken we allemaal fouten. Opvoedkundigen wijzen op een veelgebruikte zin die je volgens hen beter niet tegen je kinderen kunt zeggen.
Stel je bent als ouder in de speeltuin, het zwembad, het park of ergens anders en besluit dat het tijd is om naar huis te gaan. “Het is tijd om te gaan,” zeg je.
Maar jouw kind negeert je en speelt rustig door. Herkenbaar? Wellicht heb je iets aan deze negen tips die kunnen helpen als kinderen ‘verwend gedrag’ vertonen.
In zo’n situatie kiezen ouders er soms voor om weg te lopen. Je kind negeert je nog steeds, maar kijkt af en toe op om te zien of je er nog bent.
Dan roep je: “Oké doei! Dan ga ik alleen naar huis,” en begin je weg te lopen. Meestal is dit het punt waarop kinderen “nee!” roepen en achter je aanrennen.
Veel ouders kennen dit moment. Hoewel deze tactiek werkt, al is het maar op de korte termijn, benadrukken opvoedkundigen tegen HuffPost dat je dit als ouder beter niet kunt doen.
Deze aanpak werkt vooral bij jongere kinderen. Een ouder kind of puber weet waarschijnlijk wel dat hun ouder hen niet zal achterlaten.
Opvoedkundige Tovah Klein legt uit dat peuters en kleuters geen tijdsbesef hebben. Ze leven in het hier en nu.
Dat broer of zus moet worden opgehaald, het eten gekookt moet worden of dat het bijna bedtijd is, begrijpen ze niet. “De focus ligt op wat ze op dit moment doen.”
Dat een peuter af en toe niet luistert of dwarsligt, is volgens opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant heel normaal.
“Het kan nuttig zijn om te onthouden dat je peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Onafhankelijkheid en het verleggen van grenzen is slechts een deel van hun ontwikkeling en zijn feitelijk tekenen van een gezonde ontwikkeling.”
Weglopen kan verleidelijk zijn, maar de experts raden het af. “De strategie werkt,” legt Klein uit. “Omdat het eng voor ze is.”
”Daarom rennen ze achter hun ouder aan. Geen enkel kind wil achtergelaten worden. Zeker niet op deze leeftijd.”
Wanneer je de indruk wekt dat je wilt vertrekken zonder jouw kind, breng je de boodschap over dat je in staat bent om het kind in de steek te laten bij ongehoorzaamheid.
“Na verloop van tijd kan die aanpak ongewenste gevolgen hebben,” aldus Margolin en Gallant. Een belangrijke basis tussen ouder en kind is dat een ouder er onvoorwaardelijk voor een kind is en zal zorgen.
Maar door de wegloop-methode beschadig je het vertrouwen, volgens Klein. Kinderen groeien op tot zelfverzekerde en veerkrachtige mensen als zij weten dat ze altijd op hun ouders kunnen rekenen.
Ook als het leven moeilijk is. “Als we dreigen te vertrekken, leren we ze dat liefde en veiligheid voorwaardelijk zijn.”
”Dit kan leiden tot een lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en een patroon van gehoorzaamheid ter wille van het veiligstellen van liefde,” aldus Gallant en Margolin.
Bron: Metronieuws