Rachid pleit voor erkenning: ‘Nederland moet meer aandacht aan de islam schenken’

Rachid pleit voor erkenning: ‘Nederland moet meer aandacht aan de islam schenken’

De 32 jarige Rachid is geboren in Nederland en voelt zich op en top Nederlander. Hij heeft een fulltime baan…

9 februari 2025 Uit Door Lekker Dan

De 32 jarige Rachid is geboren in Nederland en voelt zich op en top Nederlander. Hij heeft een fulltime baan en geniet van al het pracht dat Nederland te bieden heeft.

Toch merkt hij dat er nog veel ruimte is voor verbetering als het gaat om de erkenning van andere culturen en religies, met name de islam.

Volgens Rachid ligt de nadruk in Nederland vooral op christelijke feestdagen zoals Kerstmis, Pasen en Pinksteren.

“Ik zie overal kerstverlichting, winkels spelen kerstmuziek en op werk is er altijd een kerstborrel. Maar wanneer het Suikerfeest of het Offerfeest eraan komt, is er amper iets van te merken,” zegt hij.

Hij vindt het jammer dat Nederland, islamitische feestdagen niet als officiële feestdagen erkent. Rachid zou graag zien dat islamitische feestdagen net zoveel aandacht krijgen als christelijke feestdagen.

“Het zou een mooie stap zijn als alle moslims op die dagen vrij zouden krijgen, zonder dat ze speciaal verlof hoeven aan te vragen. Net zoals velen Nederlanders vrij zijn met Kerstmis.”

Hij merkt dat veel werkgevers begrip tonen en moslims toestaan een vrije dag op te nemen, maar hij vindt dat dit structureel geregeld moet worden.

Voor Rachid gaat het niet alleen om vrije dagen, maar vooral om erkenning. “Nederland is een land met zoveel verschillende culturen.”

”Er wonen hier honderdduizenden moslims, en toch worden onze feestdagen nauwelijks erkend. Hoe kan dat?”

Hij gelooft dat een officiële erkenning van islamitische feestdagen zou bijdragen aan meer respect en begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Critici stellen dat Nederland een christelijke traditie heeft en dat officiële islamitische feestdagen daar niet in passen. Maar volgens Rachid is het tijd om met de tijd mee te gaan.

“Nederland is niet meer het land van honderd jaar geleden. Het is een multiculturele samenleving, en daar hoort een eerlijke verdeling van feestdagen bij.”

Hij wil benadrukken dat de christelijke feestdag gewoon moeten blijven maar dat er ook ruimte moet komen voor islamitische feestdagen.

“Het zou een mooi signaal zijn als Nederland laat zien dat het echt iedereen accepteert. Gelijke rechten betekenen ook dat we dezelfde ruimte krijgen om onze cultuur en religie te vieren.”

Daarbij hoopt hij ook dat er meer interesse gaat komen bij de Nederlanders voor de islam, dit zodat ze meer gaan leren van zijn geloof.