We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!
Volgens de Zweedse website Expressen zijn er in totaal zes stappen om het perfecte gekookte eitje te krijgen en uiteraard…
Volgens de Zweedse website Expressen zijn er in totaal zes stappen om het perfecte gekookte eitje te krijgen en uiteraard delen wij deze met jullie.
In Zweden is een gekookt eitje een ontzettend belangrijk onderdeel van het ontbijt en per persoon eten ze daar dan ook gemiddeld 200 eieren per jaar.
De Zweedse Expressen deelt nu op hun website de zes stappen voor het perfecte eitje en de kans is groot dat je deze informatie niet weet.
Allereerst is het belangrijk om de eieren twintig minuten voordat je ze wil koken uit de koelkast haalt, dit om de eieren op kamertemperatuur te krijgen.
De kans op barsten is namelijk velen malen kleiner als de eieren eerst op kamertemperatuur zijn gekomen, zo is de schok niet zo groot op het moment dat ze het hete water raken.
De volgende stap is het gebruik van een punaise, deze moet je door het rondste gedeelte van het ei drukken, daar verzamelt zich namelijk de meeste lucht.
Door de punaise wordt de druk in het ei verlicht en dat zal er voor zorgen dat de schaal niet barst. Wel is het belangrijk om de punaise te verwijderen voordat je de eieren in het water legt.
Zodra het water in het pannetje zijn kookpunt bereikt plaats je de eieren voorzicht met behulp van een lepel in het water.
Kook de eieren zo’n tien minuutjes, echter niet op het hoogste kookpunt en giet het water uit je pannetje. Daarna schud je de pan zodat de eieren tegen elkaar aan kletteren en de schalen gaan barsten.
Vervolgens plaats je het pannetje onder stromend koud water en laat je deze daarna vijf minuten in het koude water staan. Het kookproces zal hierdoor gestopt worden.
Het pellen van de eieren gaat het meest makkelijk onder stromend koud water. Hierna is het alleen nog maar genieten van het heerlijk gekookte eitje.