Handig om te weten: Deze theesoorten zorgen voor extra aanslag op je tanden!
Voor de fervente theedrinkers onder ons is er iets om rekening mee te houden: het risico op verkleuring van de…
Voor de fervente theedrinkers onder ons is er iets om rekening mee te houden: het risico op verkleuring van de tanden.
Hoewel thee rijk is aan gezonde antioxidanten, kunnen bepaalde soorten een ongewenste aanslag op het gebit achterlaten.
Net als rode wijn en koffie bevat thee een belangrijk ingrediënt dat bijdraagt aan de verkleuring van tanden: tannines.
Deze stof geeft thee zijn bittere smaak en het wrange gevoel in de mond na een slok. Wat minder bekend is, is dat tannines zich kunnen hechten aan tandplak, wat weer kan leiden tot ongewenste aanslag op het gebit.
Terwijl we denken onze smaakpapillen te verwennen, laat het drankje dus een stempel achter op onze glimlach.
Gelukkig bevatten sommige theesoorten minder tannines dan andere. Als je tandverkleuring wilt minimaliseren, kun je overwegen thee te kiezen die niet van het zwarte type is.
Groene-, witte-, of kruidenthee zijn uitstekende alternatieven, omdat ze aanzienlijk minder tannines bevatten dan zwarte thee.
Voor de liefhebbers van zwarte thee is het drinken van een glas water naast de thee een slimme zet, zodat je regelmatig je mond kunt spoelen tijdens het drinken.
Een nog betere keuze dan groene-, witte-, of kruidenthee is over te stappen naar muntthee of gemberthee.
Technisch gezien zijn dit geen echte theeën en bevatten ze helemaal geen tannines, waardoor het risico op tandverkleuring wordt geminimaliseerd.
Daarnaast speelt de trektijd van het theezakje in heet water een rol. Hoe langer je het laat trekken, hoe meer tannines je kopje thee zal bevatten.
Bovendien geldt dat als je het theezakje meteen in kokend water laat trekken, er meer tannines vrijkomen dan wanneer je wacht tot het water iets is afgekoeld. Timing blijkt dus ook van groot belang!