Hoogste tijd: Nederland wil einde maken aan torenhoge prijzen in de supermarkten!
1. Dit is de reden waarom wij zoveel betalen in de supermarkt! 2. Door deze maatregel van fabrikanten zijn Nederlanders de dupe. 3. Het wordt weleens de hoogste tijd. 4. Het lijkt met de dag duurder te worden! 5. Mag hopen dat ze dit heel snel voor elkaar krijgen!
Producten in Nederlandse supermarkten zijn vaak onnodig duur omdat supermarkten hun inkopen niet altijd mogen doen waar de prijzen het laagst zijn.
Fabrikanten leggen namelijk beperkingen op in welke landen hun producten mogen worden verkocht. Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken wil hier verandering in brengen.
Gisteren kreeg het moederbedrijf van Milka, Mondelez, nog een boete van ruim 300 miljoen euro voor het belemmeren van de handel in hun chocolade-, koekjes- en koffieproducten tussen lidstaten.
Door deze beperkingen probeerde Mondelez de prijzen in sommige Europese landen hoog te houden, wat in strijd is met Europese concurrentieregels, aldus eurocommissaris Margrethe Vestager.
Deze prijsverschillen zijn zichtbaar bij tal van producten. Zo kost een liter Coca-Cola in Duitsland 1,08 euro, terwijl dezelfde fles in Nederland ruim 1,83 euro kost.
Een pot Nutella kost in Duitsland 2,79 euro, maar in Nederland 3,02 euro. En een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 euro en in Nederland 5,22 euro.
Winkels en consumenten betalen onnodig veel omdat supermarkten hun voorraden niet mogen inkopen uit andere EU-landen.
“Het probleem is dat supermarkten bepaalde producten duurder moeten inkopen dan nodig is, omdat ze beperkt zijn in waar ze kunnen inkopen, bijvoorbeeld in Duitsland,” zegt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat tegen RTL Nieuws.
Hoewel de fabrikant van Milka nu een forse boete heeft gekregen, komen fabrikanten vaak weg met deze praktijken.
Nederland wil samen met zeven andere Europese landen een einde maken aan deze zogenoemde inkoopdiscriminatie.
Vandaag presenteert minister Adriaansens in Brussel een plan voor nieuwe Europese wetgeving. “Ik wil samen met deze landen ervoor zorgen dat je producten mag inkopen in het land waar ze goedkoper zijn,” zegt Adriaansens.