Man is woedend: Al 15 jaar met ziekteverlof zonder loonsverhoging te krijgen!
De afgelopen 15 jaar zijn behoorlijk zwaar geweest voor Ian Clifford, een werknemer bij de technologiegigant IBM. Al die jaren…
De afgelopen 15 jaar zijn behoorlijk zwaar geweest voor Ian Clifford, een werknemer bij de technologiegigant IBM.
Al die jaren zit Ian al in de lappenmand en volgens zijn LinkedIn-profiel is hij sinds 2013 “medisch gepensioneerd”.
In september 2008 ging hij voor het eerst met ziekteverlof en in 2013 besloot hij een klacht in te dienen tegen zijn werkgever.
Hij is namelijk totaal niet tevreden en beweerde dat hij de afgelopen vijf jaar geen loonsverhoging had ontvangen.
IBM en Clifford kwamen tot een “compromisovereenkomst” waarbij hij op het arbeidsongeschiktheidsprogramma van het bedrijf werd geplaatst om te voorkomen dat hij werd ontslagen.
Door deze compromisovereenkomst tussen het bedrijf en Ian bleef hij hierdoor officieel een werknemer zonder “werkplicht”.
Volgens de gezondheidsplanvoorwaarden van het bedrijf heeft Clifford recht op driekwart van zijn afgesproken inkomen.
Hij ontving jaarlijks £ 54.028 (€ 61.977) en zal dit blijven ontvangen tot hij 65 is, wat uiteindelijk neerkomt op ongeveer 1,5 miljoen.
het bedrag is alleen de afgelopen tien jaar niet verhoogd tot grote ontevredenheid van Ian en dus heeft hij zijn werkgever aangeklaagd.
In februari 2022 heeft hij IBM voor de arbeidsrechtbank gedaagd wegens d!scriminatie op basis van handicap, met een vergelijkbare klacht als eerder geuit.
Naar eigen zeggen is hij oneerlijk behandeld door zijn werkgever, dit daar hij al sinds 2013 geen salarisverhoging had gekregen.
Hij zei: “Het doel van het plan was om zekerheid te bieden aan werknemers die niet kunnen werken – dat zou niet worden bereikt als de betalingen voor altijd zouden worden bevroren.”
De arbeidsrechtbank in reading wees zijn claim af. Clifford vertelde dat hij een ‘zeer substantiële uitkering’ kreeg en een ‘gunstige behandeling’ kreeg.
“Actieve werknemers kunnen loonsverhoging krijgen, maar inactieve werknemers niet, is een verschil, maar is naar mijn mening geen nadeel veroorzaakt door iets wat voortkomt uit arbeidsongeschiktheid,” aldus arbeidsrechter Paul Housego.
“De klacht is namelijk dat het voordeel van een inactieve werknemer op het Plan niet genereus genoeg is, omdat de uitkeringen sinds 6 april 2013 op een vast niveau liggen, nu 10 jaar, en dat kan ook zo blijven.”
“De bewering is dat de afwezigheid van salarisverhoging discriminatie op grond van handicap is, omdat het een minder gunstige behandeling is dan degenen die niet gehandicapt zijn.”
“Deze bewering is niet houdbaar omdat alleen gehandicapten kunnen profiteren van het plan. “Het is geen discriminatie op grond van handicap dat het plan niet nog genereuzer is.
“Zelfs als de waarde van de £ 50.000 (€ 57,3560) per jaar in 30 jaar tijd gehalveerd is, is het nog steeds een zeer substantieel voordeel.”